Kulturellimpaa illanviettoa Helsingissä

tanssiaiset_1Vaikka Helsinki onkin yksi nuoremmista eurooppalaisista pääkaupungeista, pursuaa se kuitenkin myös vaihtoehtoja kulttuurista nauttimiselle. Mikäli baareissa tai yökerhoissa notkuminen ei kiinnosta, on illanviettoon paljon muitakin hieman rauhallisempaan makuun sopivia vaihtoehtoja. Kulttuurista voi nauttia esimerkiksi teatterin, klassisen musiikin, tanssin ja oopperan parissa todella tasokkaissa paikoissa. Vaikkei Helsinki ehkä aivan vedä vertoja Moskovan tai Rooman kaltaisille kulttuurin kehdoille, ei sillä ole mitään hävettävää, sillä tarjonta on erinomaista. Helsingin kulttuuritarjonta on perinteikästä ja Suomessa ylipäätään on ajan saatossa ollut lukuisia kulttuurivaikuttajia kuten Sibeliuksen kaltaisia tunnettuja säveltäjiä ja kirjoittajia. Keskeisimmät kulttuurifestivaalit ajoittuvat kesän ja syksyn aikoihin, mutta läpi vuoden on toki tarjolla tekemistä pienemmässäkin mittakaavassa.

Eräs mainioista paikoista viettää iltaa pääkaupungissa on perinteikäs Kansallisooppera, jossa tarjolla on tasokkaita ooppera- ja balettiesityksiä. On kuitenkin syytä ottaa huomioon esitysten suuri suosio; usein liput Kansallisoopperan esityksiin myydään loppuun jo useita kuukausia ennen varsinaista esitystä. Helpoin tapa varata itselleen liput kulturelliin illanviettoon on käydä Kansallisoopperan verkkosivuilla varaamassa liput ja monet tekevätkin niin jopa puoli vuotta ennen tapahtumaa.

Toinen erinomainen paikka lähteä viettämään iltaa rauhallisemmissa merkeissä on esimerkiksi Töölönlahteen kupeessa sijaitseva Musiikkitalo, jossa järjestetään monenlaisia tapahtumia kuten huipputasokkaita konsertteja. Kesäkaudella tarjontaa on enemmän päiväaikaan, mutta talvikaudella tarjonta painottuu enemmänkin iltakonsertteihin, josta on hyvä lähteä jatkamaan iltaa esimerkiksi kaupungin viinibaareihin tai muualle yöelämään.

Suosittu teatterivaihtoehto on kaupungissa Esplanadin kupeessa odottava Savoy, jossa on hyvin monenlaista iltaohjelmaa ympäri vuoden. Useimmat esitykset keskittyvät klassiseen musiikkiin tai balettiin, mutta toisinaan tarjolla on myös muunlaista viihdettä kuten komediaesityksiä tai maailmanmusiikkia. Savoy-teatterilta on helppo lähteä jatkamaan iltaa vaikkapa Kasarmikadun laadukkaina tunnettuihin viinibaareihin tai esimerkiksi Ravintola Kappeliin Esplanadille. Hiukan erilaista tarjontaa on luvassa Helsingin kaupunginteatterissa, jolla on pisteitä useammassakin eri paikassa eri puolilla kaupunkia. Kaupunginteatterissa voi käydä nauttimassa letkeämmästä viihteestä kuten stand up -esityksistä ja viihdyttävistä teatterinäytelmistä. Yksi suosittu teatterinäyttämö, Svenska Teatern, sijaitsee Stockmannin vieressä ja tarjoaa ohjelmistonsa täysin ruotsinkielisenä – oiva tilaisuus virkistää ruotsinkielentaitojaan hauskan illanvieton merkeissä.