Lavatanssit tarjoavat perinteisemmän vaihtoehdon

fe34e0b12125f673d4bd772fb0eb6a98Suomalainen lavatanssikulttuuri on todella ainutlaatuinen ja tärkeä osa kansanperinnettä. Vaikka etenkin kaupungeissa lavatanssien suosio on notkahtanut jyrkästi, tanssittiin vielä 50-luvun Helsingissä ahkerasti, josta seurauksena syntyi kymmeniätuhansia uusia avioliittoja. 80- ja 90-luvun tienoilla lavatanssikulttuuri on kutistunut valtavasti, mutta siinä missä suurimmissa suomalaisissa kaupungeissa suositaan baareja ja yökerhoja illanviettoon, ovat lavatanssit yhä yllättävän suosittuja tietyillä alueilla maaseudun pienemmissä pitäjissä. Lavatanssit kokoavat yhteen tanssimista rakastavat suomalaiset, jotka nauttivat täysin rinnoin tangon, valssin, humpan ja miksei modernimpien lattaritanssienkin tanssimisesta. Lavatanssien järjestämiseen on tiettyjä edellytyksiä, jotka takaavat mukavan illan. Näitä ovat esimerkiksi sopiva tanssipaikka, josta löytyy hyväkuntoinen parketti tanssimiseen. Lisäksi tärkeitä elementtejä ovat taidokas orkesteri, joka osaa viihdyttää ja kuunnella yleisön toiveita, hyvät ja maittavat tarjoilut sekä myöskin siistit taukotilat, joissa etenkin naiset voivat käydä ehostautumassa tarpeen mukaan.

Tansseissa on voimassa aivan erityisiä kirjoittamattomia sääntöjä, jotka oppii lavatansseissa käymisen myötä. Tansseissa tanssiin valmiit naiset asettautuvat riviin siten, että taitavammat tanssijat seisovat lähempänä orkesteria ja kokemattomammat kauempana orkesterista. Tällöin miesten haussa miehen on helpompi pyytää parikseen suunnilleen omia tanssitaitojaan vastaava neito. Lisäksi tansseissa on usein naisten hakuja, jolloin miehet pääsevät odottavaksi osapuoleksi naisten hakiessa itselleen mieluisen kavaljeerin tanssin pyörteisiin. Lavatansseissa on todellista vanhan ajan charmia ja niissä käyttäydytään kohteliaasti ja arvokkaasti. Jos mieli tekee päästä nauttimaan perinteistä Suomi-romantiikkaa, ovat lavatanssit erinomainen tapa viettää kesää uusiin ihmisiin tutustuen ja tanssiaskeleita opetellen.

Moni harmittelee, ettei pääkaupunkiseudulta enää juurikaan löyty tanssipaikkoja. Lavojen vähäisyydestä johtuen nekin harvat tanssipaikat, joita pääkaupunkiseudulta löytyy, ovat yleensä tupasen täynnä tanssijoita. Näitä ovat muun muassa Vantaalla sijaitseva Pavi-tanssilava sekä kartanomiljöössä sijaitseva Backaksen puimala. Näiden lisäksi tanssimaan pääsee vain harvassa paikassa pääkaupunkiseudulla ja usein tanssinnälkäisten täytyykin lähteä pääkaupunkiseudun ulkopuolelle esimerkiksi Riihimäelle, Mäntsälään tai Lohjalle. Tanssit ovat todella suosittuja paikoittain, eikä ole lainkaan tavatonta, että yhteen tanssitapahtumaan kertyy illan aikana jopa tuhatkunta tanssijaa. Usein tanssit alkavat jo päivällä, mutta iloinen tunnelma ryydittää juhlien jatkon aina aamun pikkutunneille saakka.